Vanliga frågor

Har du frågor om Kontanten, våra automater och hur dom används? Här hittar du svar på några av de vanligaste. Om din fråga inte finns bland dem, tveka inte att kontakta oss på 08‑20 07 50 eller kundtjanst@kontanten.se.

Går det att aktivera nya bankkort i Kontantens uttagsautomater?

Nej. Vi hänvisar till kortutställarens hemsida eller aktivera i kortläsare med chip i butik

Vilka kort kan jag använda?

I Kontantens uttagsautomater kan du använda kort från Visa, Mastercard, Union Pay, JCB och Diners. Hitta närmaste Kontantenautomat här.

Är det skillnad på Kontanten och Bankomat?

Till skillnad från Bankomat är Kontanten helt utan direkt koppling till någon eller några banker. Det innebär i praktiken bl a att du hittar våra uttagsautomater även där det inte finns någon bank i närheten. Kontanten är efter Bankomat Nordens näst största aktör när det gäller uttagsautomater med totalt fler än 1000 automater. Vi ingår i AVARN-koncernen, ledande inom säkerhet i Norden. Hitta närmaste Kontantenautomat här.

Vad gör jag om mitt kort inte fungerar?

Kontakta din bank eller kortutgivare för all support när det gäller dina kort, inkl när du vill beställa ett nytt.

Kan jag få covid-19 av att hantera sedlar?

Det finns inget som tyder på att coronaviruset kan smitta via sedlar, mynt eller andra föremål. Viruset SARS-CoV-2 överförs direkt mellan människor via droppar som sprids i luften när en covid-sjuk person hostar eller nyser. Du hittar mer information på Folkhälsomyndighetens och Riksbankens hemsidor.

Vad händer om automaten tar mitt kort?

Om en uttagsautomat behåller ett kort beror det på att kortutgivaren begärt det, eller i sällsynta fall ett tekniskt fel. Kvarhållna kort makuleras som säkerhetsåtgärd. Kontakta din kortutgivare och beställ ett nytt.

Varför fick jag inget uttagskvitto?

Den vanligaste orsaken är att pappret i kvittoskrivaren tagit slut. Vi får ett automatiskt larm när det händer och åtgärdar det så fort vi kan. Din kortutgivare har dina saldouppgifter.

Vad gör jag om en automat inte fungerar?

Kontakta vår kundtjänst på kundtjanst@kontanten.se eller 08-20 07 50.

Kostar det något att ta ut pengar?

Kontanten tar inte ut någon avgift på ditt uttag med svenska kort (vid uttag med kort utställda i annat land än Sverige tas en service avgift på 50 SEK ut). Däremot kan din kortutgivare göra det. Se utgivarens hemsida eller kontakta deras kundtjänst för mer information.

Vilka sedelvalörer kan jag ta ut?

Kontantens uttagsautomater innehåller normalt 500-, 200- och 100-kronorsssedlar. Någon valör kan vara tillfälligt slut. Du får din summa i de valörer som ger lägst antalet sedlar. Om du vill ha sedlar av specifika valörer kan du lösa det genom att göra flera mindre uttag. Om du t ex vill ha tre tvåhundrakronorssedlar kan du göra ett uttag på 400:- och ett på 200:-, etc. Hitta närmaste Kontantenautomat här.

Hur mycket pengar kan jag ta ut?

Den maximala summan du kan ta ut vid ett kontantuttag i en Kontanten uttagsautomat är 2 000:-. Hitta närmaste Kontantenautomat här.

När är Kontantens uttagsautomater öppna?

Det beror på var de är placerade. Automater utomhus är öppna dygnet om. Butikens eller köpcentrets öppettider gäller för automater placerade i sådana miljöer. Hitta närmaste Kontantenautomat här.

Hur är det med säkerheten?

Sunt förnuft gäller när du använder Kontanten, Bankomat eller vilken annan ATM som helst. Dölj din kod när du slår in den, vänd ryggen till eller skym knappsatsen med handen. Skylta inte med sedlarna du tagit ut. Och ta hänsyn även till andra, stå inte för nära om du är näst i kön till uttagsautomaten. Våra automater är utrustade för att förhindra sk skimming, men det är ändå alltid en bra idé att vara uppmärksam på om något tyder på att uttagsautomaten kan ha blivit manipulerad. Vår egen kontanthantering är helt säker. Systemet är slutet och det är omöjligt att ta sig in i automaten utan att pengarna förstörs. Vår personal kommer aldrig i kontakt med kontanterna och alla hantering sköts av vårt moderbolag, säkerhetsföretaget Nokas.

Var finns Kontantens uttagsautomater?

När du behöver en uttagsautomat behöver du den oftast snabbt, även om du inte befinner dig mitt i en stadskärna, i ett shoppingcentrum eller i närheten av en bank. Kontanten finns ofta där också, men även i t ex mat- och närbutiker och på andra håll nära dig – över hela landet. Se kartan för att hitta den som är närmast dig eller sök på adress. Hitta närmaste Kontantenautomat här.